2009-11-16 17:37:00

Seglingssommaren 2009.

Nu sträcker träden sina nakna grenar mot en gråmulen och disig himmel.
Sedan en månad tillbaka står Santina uppallad, urplockad och täckt på trädgårdsgången nedanför mitt fönster.
Novembermörkret tätnar utanför rutan, när jag försöker sammanfatta seglingssommaren 2009.
Någon långsegling har det inte blivit, utan endast kortare seglingar i Stockholms södra skärgård med barn, barnbarn och goda vänner. Seglingar, som har varit nog så trevliga och sköna.
Säsongens sista segling gjorde jag tillsammans med god vän och f.d arbetskamrat på RK den 16 september.
Morgonen och förmiddagen var solig och vacker med en måttlig sydväst. Vi kastade loss kl.10,15 från Östnora och slörade med slack i skoten mot Vitsgarnsund och vidare över Mysingen mot Ornö. Kl. 12,30 förtöjde vi vid den lilla ön, som ligger alldeles innanför Gullbergsnäs udde i Varsnäsfjärden. Där låg vi fint och spisade vår medhavda kycklingsallad a,la Kirsti. Väderrapporten förutsade ökande västlig vind upp till 11m/sek, varför vi tog in 3 rull på storen, inför hemseglingen. Kl. 16,30 kastade vi loss och tog upp ankaret för kryssen över Mysingen till Vitsgarnsund.
Nu blev det inga 11m/sek, utan västvinden blåste som mest 8m/sek. Innan vi gick in i Vitsgarnsund bärgade vi och beslog seglen och fortsatte för motor genom sundet, där vi hade en lättare grundkänning i närheten av Käringholmen.
Kl. 19,40 förtöjde vi åter i Östnora. Så var det slutseglat för den här säsongen. Nu återstod bara, att slå ifrån seglen och göra klart för avmastning.
Skepparlasse.