2008-06-15 09:39:00

Muskö Runt 2008

Lördagen den 7 juni skulle Muskö Runt, VBS egen kappsegling, gå av stapeln. Den och Kanonseglingen är kappseglingar jag inte vill missa. Enda problemet i år var, att jag förmodligen skulle få segla ensam. Min hustru, som hela våren haft besvär med sina luftrör, kunde inte ställa upp, ej heller min trogna gast och taktiker, dottersonen Albin, som var på Samos tillsammans med familjen. Det var bara, att gilla läget och hoppas på en härlig seglingsdag på havet. Lite "pirrigt" kändes det ändå, eftersom det brukar vara ganska trångt på startlinjen vid start.
Vädret var det bästa tänkbara. Strålande sol och en måttlig till frisk ONO-lig vind (7-11m/sek). När jag före skepparmötet var ombord och stuvade undan lite proviant, ropade VBS-ordförande och seglarombud, Kenneth Svensson från bryggan; "Lasse, jag har ordnat 2 brudar åt dig"! Men då damerna fick höra, att seglingen förmodligen skulle ta c.a 6 timmar, backade de ur.
Skepparmötet innehöll inga nyheter, 15 båtar var anmälda till start, man skulle segla medurs och djupet i Lilla Skramsösund var trots lågvattnet mätt till 2,3m. Kl. 09,40 kastade jag loss, gick ut och hissade storen men jag rullade inte ut full genua. Min taktik före start var, att ligga bi omväxlande för babords och styrbords hals. Man ligger bi med lovartskotad fock och slack i storskotet. Santina, som är långkölad sköter sig helt själv under biliggningen och man har full koll på läget och övriga båtar. 5 minuter till start. Santina nalkas sakta startlinjen under biliggning för styrbords hals. Övriga båtar ligger med fladdrande segel i vindögat och inväntar startskottet. Spänningen är på topp."PANG"; Jag faller av och skotar hem storen. Alldeles om styrbord har jag Lady GT med familjen Ljung. Lika säkert som, att Lady GT alltid vinner, lika säkert hamnar Santina alltid på nedre halvan av resultatlistan. Det blir kryss över Hårsfjärden ut på Mysingen. När jag passerat Bergholmen, kan jag sträcka ned mot Snappudd för babords halsar. Nu kan jag stroppa rodret och göra iordning lite te, som avnjutes med en vetesnurra. C:a 1´ för om mig ligger Jörgen Johansson med sin TES678BT. Efter passage av Snappudd, rullade jag ut full genua och kopplade på autopiloten, släckte på skoten och intog min lunch, som bestod av 2 "mackor" och en kall öl. Nu blev det slör sydvart mot Lacka, som rundades kl. 14,15. Jag gippade över storen och slörade för styrbords halsar mot Lilla Skramsösund. Ingen av de övriga båtarna satt på grund i sundet så tydligen hade djupet räckt till. Jörgens TES678BT hade sänkköl så för honom var det inga problem. Santina nalkades sundet med mellan 5-6 knop. Jag höll mitt i sundet och det gick bra. Bakom Skramsös höga bergrygg snurrade vinden runt och man måste ha tålamod och lirka sig norrut mot lite friare vatten. Nu fick jag närkontakt med Jörgens lite lättare båt. Sista sträckan mot mål bjöd på lång-kort kryss. I öster gol göken (tröstergök) och norr om Långgarn tittade ett sälhuvud upp. Kl. 16,00 gick Santina i mål som sista båt efter en härlig seglingsdag.
Skepparlasse.